PND News

KODIAK HIGH WINS AIA ALASKA AWARD

'Most Beautiful Public High School' in State Earns More Accolades

Post Date:10/31/2018 5:51 PM

Kodiak High School night photo-1 

The Kodiak High School expansion and renovation project received an Award of Honor at AIA Alaska’s 2018 Annual Conference on Architecture on Oct. 25-27 in Ketchikan. PND Engineers, Inc. is proud to have provided structural, site civil and geotechnical engineering services, specifications, cost estimates, and construction administration services for the $66 million project, which was designed by Jensen Yorba Lott, Inc. and DLR Group. Kodiak High School was previously recognized in Architectural Digest in September 2017 in the article “The Most Beautiful Public High School in Every State.”

Parts of the original school were constructed in 1965 and most of the rest in 1973. Many spaces needed to be expanded and renovated to meet current needs. The addition includes a four-story, braced-steel-frame structure that is designed to be an emergency response center in a major disaster. It was designed to resist the loads of a major earthquake and the high-speed winds at the exposed site. The seismic loads are some of the highest in the United States, and the community considers the high school as the emergency response facility in major disasters.

PND performed a test pit geotechnical investigation to determine the limits of subsurface organic area. A local excavation contractor was retained to excavate the test pits, while a PND geotechnical engineer logged the holes. As part of the addition's design, PND determined that soils at the location had a very low likelihood of liquefying in a large seismic event based on the materials' density. 

The existing library wing was renovated with concrete shear walls to resist the higher seismic and wind loads. The structure was built in phases so the existing building could be used while the addition was constructed and vice versa. The remote area affected construction. Kodiak has regular barge service, but the town is not on a road system with a major population system; the logistics of construction and supplying materials needed to be considered by the design team.  

Site design included two new paved parking lots that increased parking spaces, a better layout to provide more efficient bus and parent drop-off and pick-up zones, ADA-compliant pedestrian routes, extensive concrete hardscape, relocating an existing sewer line, and adding water lines to create a looped system around the building for more reliable and efficient fire protection flows. 

Return to full list >>